2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Apie kitokią mokyklą

Sausio pradžioje grupė rajono pradinių klasių pedagogų dalyvavo Kybartų pagrindinėje mokykloje vykusiame dviejų dienų kvalifikaciniame seminare apie humaniškos mokyklos kūrimą.
Seminaro lektoriai – tėvų ir vaikų santykių psichologė Ramunė Želionienė ir Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Audrius Murauskas – akcentavo humanistinės mokyklos realijas nuolat kintančioje švietimo sistemoje ir supažindino pedagogus su Geros mokyklos dirbtuvėmis, kuriose vyrauja Nuoširdumas, Tikėjimas, Pakantumas ir Meilė. Pastaroji, anot lektorių, svarbiausia, nes tarnauja Žmogui – būsimam Lietuvos ateities kūrėjui.
Šiandieniniame švietime būtini pokyčiai. Lektorių teigimu, tas, kas priešinasi pokyčiams, niekada nesulauks ugdymo(si) sėkmės. O pokyčiai pirmiausia turi prasidėti nuo mūsų pačių – pedagogų. Lektoriai siekė įrodyti, jog mokytojo darbe turėtų vyrauti pagrindinė žmogiška savybė – gebėjimas mylėti. Tai padės kurti humaniškus nesavanaudiškus santykius tarp mokinių ir mokytojų, tėvų, kolegų, keisti sustabarėjusį mąstymą, seną požiūrį. Seminare dažnai skambėjo Janušo Korčako frazė: „Tik mylintis gali reikalauti, o nemylintis ir galvos glostyti neturėtų.“
Praktinių užduočių ir atvirų diskusijų metu siekta išsiaiškinti, nuo ko priklauso mokinių motyvacija, tarpusavio bendradarbiavimas bei ugdymo(si) sėkmė.
Apibendrinant galima pasakyti, jog šis seminaras – tai puikus startas tiems pedagogams, kurie atviri pokyčiams ir nori tobulėti. O tiems, kurie mano, kad visada dirba puikiai ir elgiasi teisingai, – tai geras „spyris“ keisti pasaulį pradedant nuo savęs.


Lina SKAISGIRIENĖ
Vilkaviškio rajono pradinių klasių metodikos būrelio pirmininkė

© „Santakos laikraštis“, sausio 22 d.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą